Tijdens netwerkbijeenkomsten is de meest gestelde vraag: ‘Wat doe jij?’ Dat vind ik nog steeds een lastige vraag. Mijn antwoord: “Ik help ondernemers groeien in het ondernemerschap” leidt meestal tot de vervolgvraag: “Hoe doe je dat dan?” Het ondernemerschap heeft veel facetten en mijn dienstverlening dus ook. Dat leg je niet in twee zinnen uit. Hier heb ik wel iets op gevonden dat goed werkt.

Interessant gesprek

In reactie op de belangstellende vraag van een collega-ondernemer stel ik eigenlijk altijd één van de volgende wedervragen:

  • ‘Is er een ondernemersprobleem waar je, misschien zelfs al langere tijd, mee worstelt?’
  • ‘Wat vind je moeilijk of niet leuk aan ondernemen?’
  • ‘Ben jij als ondernemer nog wel de dingen aan het doen die je leuk vindt?’

Eén van deze vragen leidt altijd tot een interessant gesprek waarin we samen onderzoeken hoe dit probleem opgelost zou kunnen worden. Ik geef tips en stel kritische vragen die de ondernemer verder kunnen helpen. Met de spiegel die ik voorhoud help ik de ondernemer één en ander in een nieuw perspectief te zien. Vaak is de reactie: ‘Dank je wel. Hier kan ik iets mee!’ en ik antwoord: ‘Graag gedaan! Ik hoop dat ik hiermee ook jouw vraag ‘Wat doe jij?’ heb beantwoord. Dit is namelijk wat ik doe in mijn onderneming, als sparringpartner helpen bij ondernemersuitdagingen.

Van weten naar doen

Onderzoeken wat de oplossing zou kunnen zijn is één ding, maar het idee in de praktijk uitvoeren is nog iets anders. Mijn hulp gaat dan ook verder dan alleen maar een oplossing voorstellen. Ik ondersteun de ondernemer door de plannen samen op een praktische manier daadwerkelijk uit te voeren. Tijd vrij maken voor het plan of de oplossing, is waar ik hen in aanmoedig in plaats van zich te laten leiden door de waan van de dag. Dit doe ik door als ervaringsdeskundige mijn kennis en ervaring op het gebied van organisatie, planning, structurering, werk/privé balans en bedrijfsvoering in te zetten.

Hoe dan?

Waar de ene ondernemer meer behoefte heeft aan structuur en inzicht, heeft de ander juist baat bij een sparringpartner met een frisse blik van buitenaf. Ik geniet ervan een spiegel te mogen zijn waarmee de ondernemer niet alleen naar het bedrijf maar ook naar zichzelf kijkt. Daarbij is het belangrijk dat ze ook naar zichzelf luisteren en dichtbij zichzelf blijven, doen waar ze echt blij van worden. Bijkomend effect is dat dan vaak op je pad komt wat je nodig hebt en wat bij je past. Dit zorgt voor plezier in ondernemen en dat is mijn uiteindelijke doel.

Mijn werk maakt me blij. Ondernemers die doen wat goed bij ze past, zijn ontspannen en gelukkige ondernemers. Mooi toch! Maakt jouw werk jou blij?

Zullen we kennismaken?