Als ondernemer heb je passie voor je werk. Maar wat als je na jaren met plezier ondernemen je realiseert dat je te weinig tijd hebt voor familie en vrienden of nauwelijks een privéleven hebt? Of je beseft dat je er niet meer aan toe komt naar de sportschool te gaan of je hobby uit te oefenen? Trek jij dan aan de bel?

Balans tussen werk en privéDe lijn tussen werk en privé is dun

Een groot voordeel van het ondernemerschap is dat je je kunt richten op wat je het allerleukste vindt om te doen en waar je goed in bent. Dat geeft je voldoening en plezier.

Passie voor je werk is absoluut een voorwaarde voor behoud van plezier in het ondernemerschap. Hierin schuilt echter ook de grootste valkuil als het om de balans tussen werk en privé gaat! De lijn tussen werk en privéleven is zo dun. Zelf ervaar ik dat mijn werk, sinds het ondernemerschap, meer een onderdeel is geworden van wie ik ben. Ik bén mijn bedrijf. Werk voelt niet als werk, ik vind het nou eenmaal leuk! Herken je dat?

Ik wil niet minder werken, maar wel meer vrije tijd

Wanneer ik een ondernemer vraag ‘Hoeveel uren zou je willen werken?’, is het antwoord vaak: ‘Zoveel als nodig voor mijn bedrijf’ of ‘Zoveel als nodig is om mijn klanten te helpen’. Vraag ik ‘Hoeveel vrije tijd zou je willen hebben?’, dan zie ik (h)erkenning in de ogen. De ondernemer realiseert zich dat de wens om méér tijd met familie en vrienden door te brengen, te reizen of een lang gekoesterde hobby op te pakken alleen waarheid wordt als hiervoor tijd vrijgemaakt wordt. Maar hoe dat te doen zonder het gevoel dat dit ten koste van je bedrijf gaat, is vaak het struikelpunt. Je komt echter niet verder door niets te veranderen.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg

Dit is één van mijn favoriete uitspraken van Albert Einstein. Iedereen die mij kent weet dat ik hem graag gebruik. Ik ben al veel ondernemers op mijn pad tegengekomen die met het probleem worstelen: ik wil meer vrije tijd maar kan niet minder werken. Mijn antwoord is dan: ‘Als je dat écht gelooft blijf dan vooral doen wat je deed, maar weet dat je dan ook blijft krijgen wat je kreeg’. Meestal is de roep om de balans tussen werk en privé te verbeteren en meer vrije tijd te creëren groot en komen we er samen wel uit om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Wil jij de vicieuze cirkel doorbreken, dan geloof ik dat er altijd een oplossing is om ruimte te creëren voor méér vrije tijd. Want die tijd is er. Geloof jij dat ook? De truc is te ontdekken waar die ruimte bij jou zit. Meestal zijn er meer mogelijkheden dan je zelf ziet. Als sparringpartner en blik van buitenaf ga ik graag met je aan de slag om samen oplossingen te vinden die bij jou passen.

Werk-privé balans verbeteren?