Veel ondernemers vinden zichtbaarheid een spannend onderdeel van het ondernemerschap. Ze weten dat het moet, maar schuiven het verbeteren hiervan toch steeds voor zich uit. Niets menselijks is mij vreemd, dus ook ik vind dit spannend. Ik deel graag mijn ervaringen en groei hierin.

Als sparringpartner ben ik iemand die graag op de achtergrond zorgt dat een andere ondernemer kan stralen in het ondernemerschap. Zelf in het middelpunt staan was wel een dingetje voor mij. Maar wanneer je een eigen bedrijf begint moet dat dingetje echt uit de weg geruimd worden. Niet bepaald makkelijk. Maar ondernemen is leren, ontwikkelen en groeien dus stap voor stap is het mij toch gelukt mijn zichtbaarheid te vergroten!

Netwerken

De eerste uitdaging was zichtbaar zijn tijdens het netwerken. Na een aantal keren met zwetende handjes netwerkbijeenkomsten te hebben bezocht, merkte ik dat ik mij bij een paar netwerken zo thuis voelde en mijzelf kon zijn dat ik het zelfs leuk begon te vinden. Na een jaar besloot ik zelfs medeorganisator van Open Coffee Arnhem te worden.

Presenteren

De tweede uitdaging diende zich aan toen een collega-ondernemer mij uitdaagde de training Kloppend Presenteren te volgen. Wederom werd ik blij verrast hoe leuk en makkelijk het eigenlijk kan zijn. De tips en handvatten die ik kreeg zorgen ervoor dat ik ook tijdens het presenteren mijzelf kan zijn. Daar ligt voor mij de basis voor zichtbaarheid. Laten zien wie ik ben en doen wat bij mij past.

Als kers op de taart werd ik gevraagd aan te sluiten bij de trainers van Kloppend Presenteren en netwerk- en presentatietrainingen te geven! Hierdoor kan ik ook andere ondernemers helpen zichtbaar te zijn op een manier die bij hen past.

Website

De derde uitdaging was mijn online zichtbaarheid te verbeteren met een vernieuwde website die bij mij past en laat zien wie ik ben. Dat betekende dat ik ook voor de camera moest voor een fotoshoot. Ik moet toegeven dat het tijdens de shoot niet moeilijk was mij op mijn gemak te voelen omdat ik het geluk heb dat ik dit met mijn zoon van Kevin Knipping Photography kon doen. Maar het bleef spannend om die foto’s dan ook online te zetten. Ik ben trots op het resultaat van mijn website. Die mag gezien worden, en daarmee ik dus ook. 🙂

Bedrijfsvideo

Mijn meest recente uitdaging was het zichtbaar zijn in bewegende beelden. Een bedrijfsvideo dus, waarin je ook nog eens je eigen stem terug hoort! Dat vindt bijna iedereen vreemd.

Gelukkig werd ik goed begeleid door Lin Videomarketing. Ik kreeg een document met veel nuttige tips ter voorbereiding op de videoshoot en instructies voor het schrijven van een script. Vervolgens kreeg ik een online videotraining onder leiding van Felicia Lin. Ik kreeg feedback op mijn script en er werden tips gegeven.

Op de dag van de shoot werd ik hartelijk ontvangen (of moet ik zeggen opgevangen?) door een heel leuk team dat mij hielp met ademhalingsoefeningen, een energizer, glaasjes water, geruststellende woorden en vriendelijke maar duidelijke instructies. Er werd alles aan gedaan om mij het gevoel te geven dat ik gewoon mijzelf mocht zijn. Na de shoot ging ik stuiterend naar buiten. Wat was het leuk! Maar ’s avonds drong het tot mij door dat ik geen idee had hoe ik er eigenlijk op stond. Het zweet brak mij uit! Maar ik kon niet anders dan wachten op het resultaat. Op advies van Felicia heb ik mensen die mij goed kennen gevraagd feedback te geven op de eerste versie van de video. Zelf ben je altijd veel te kritisch op jezelf en hoe vaker je kijkt, hoe meer dingen je ziet. Na een paar kleine aanpassingen is de definitieve versie klaar en is het moment aangebroken hem online te zetten.

Al met al heeft het zichtbaar zijn mij veel gebracht en ik ben dan ook heel benieuwd naar het effect van deze bedrijfsvideo. Weer een spannend moment. Maar hier is ie dan.